Kış Günü Yine YIKIM Var

0 1.010
16 Aralık 2009’da Çankaya belediyesi Zabıta ekipleri tarafından yine yıkım gerçekleştirileceği dedikoduları dolaşıyor. Alınan bilgiye göre 20’ye yakın ev için boşaltın tebligatı yapılmış durumda. Ankara Büyükşehir Belediyesinin Çankaya Belediyesi üzerinde kurduğu yıkın baskısında yine olan vatandaşa olacak gibi.
15/12/2009
Yakupabdal köyünde yıkım
İbrahim Kale
ANKARA’nın Çankaya ilçesine bağlı Yakupabdal köyünde vatandaşlar, “Kentsel Dönüşüm” adı altında evlerinin yıkılacak olmasından endişeliler.
ANKARA’nın Çankaya ilçesine bağlı Yakupabdal köyünde vatandaşlar, “Kentsel Dönüşüm” adı altında evlerinin yıkılacak olmasından endişeliler. Köyleri Çankaya Belediyesi’ne mahalle olarak bağlanınca tapulu evlerinin yıkılacağına dair tebligat alan vatandaşlar, sorunlarının çözümü için muhatap bulamıyorlar. Çankaya Belediyesi’ne gittiklerinde Büyükşehir Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne gittiklerinde Çankaya Belediyesi’ne yönlendirildiklerini ifade eden köy sakinleri, sorunlarını gazetemize anlattılar.
Yaklaşık 10-15 yıl önce Yakupabdal köyüne yerleşen vatandaşlar, satın aldıkları tapulu arsalar üzerine evlerini yaptılar. 2001 yılından itibaren köylülerle Çankaya Belediyesi arasında dava süreci başladı. Çankaya Belediyesi, ruhsata aykırı yapı yaptıkları gerekçesiyle köylülere ceza kesti. Kesilen cezalar, köy henüz belediyeye bağlı olmadığı için İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal edildi.
Ancak 2004 yılında köy, mahalle olarak Çankaya Belediyesi’ne bağlanınca, Çankaya Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin de baskısıyla encümen kararı alarak evlerin yıkılmasına karar verdi. Yine İdare Mahkemesi’ne açılan davada, mahkeme yıkım kararının tapu sahiplerine tebliğ edilmediği gerekçesiyle yıkımı iptal etti. Bu arada yıkıma gelen belediye ekipleri de köy halkının direnişiyle engellendi.
Son olarak Çankaya Belediyesi bir kez daha yıkım kararı alarak, köylülere tebliğ etti. Bazı köylüler yıkım kararı için yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Bir kısmının ise önümüzdeki günlerde yürütmeyi durdurma kararı alması bekleniyor. Yıkımı ise asıl olarak arsaları “Kentsel Dönüşüm Projesi”ne dahil etmeyi planlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin istediği belirtiliyor. Çankaya Belediyesi’nin 16 Aralık 2009 Çarşamba günü (yarın) 25 evin yıkımı için köye gelecek olması, köy halkını endişelendiriyor.
22 yıldır köyde oturan Hasan Kamışlı, Çankaya Belediyesi’nin mahkeme kararlarına rağmen yıkım yönündeki encümen kararında ısrarcı olmasına tepkili. Kamışlı, Çankaya Belediyesi’ne tepkisini; “Neden burada iyi niyetli davranmıyor, bizi oyalıyorlar? Büyükşehir Belediyesi ile birlikte paslaşıyorlar” diyerek gösterdi. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’tan açıklama beklediklerini belirten Kamışlı, “Biz nereye gideceğimizi, nereye başvuracağımızı şaşırmış durumdayız” diye sordu.
‘BU KIŞTA NEREYE GİDELİM?’
10 senedir köyde yaşayan Rıza Gündoğdu da yaşananların sorumlusunun Büyükşehir ve Çankaya belediyeleri olduğunu söyledi. Evleri yapılırken elektrik, su abonesi olduklarını, köye otobüs ve dolmuş hattı verildiğini anlatan Gündoğdu, “O zamandan bu yana yaptığımız konutlara neden müsaade edildi de, şimdi yıkmak istiyorlar? Bu kışta nereye gideceğiz? Burası kimlere peşkeş çekilmek isteniyor?” dedi.
Mustafa Şimşek de gördükleri muameleden şikayetçi. Şimşek, şunları söyledi: “Evimizi yıkmakla kim ne yapmak istiyor? Çankaya Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ne demek istiyorlarsa açıkça söylesinler. Bu kış günü evlerimizi yıkmakla amaçları nedir? Biz başka yerden gelip burayı işgal etmedik. Emeğimizle alın terimizle yuvamızı kurmuşuz. Kimseye karşı art niyetimiz yok. Neden bizi tedirgin ediyorlar? Askerdeki oğlum geldiğinde ‘Babamın evi yıkılmış’ diyecek.”
Endişeli köylüler, çarşamba günü gelecek yıkım ekibine izin vermeyeceklerini belirtirken, yetkililerden de “haklarına saygı göstermelerini, evlerine dokunmamalarını” istiyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
Ankara Yakupabdal’da yıkıma karşı barikatlı direniş
  16 Aralık 2009 –
Ankara’nın Çankaya’ya bağlı Yakupabdal Mahallesi’nde sabahın erken saatlerinden itibaren yıkım girişimi ve direniş vardı. Halk yıkım ekiplerini engellemek için kurdukları barikatlarda bekledi, ekipler yıkım gerçekleşmeden mahalleden ayrıldı

Halk soğuk ve yağışlı havaya rağmen yıkım ekipleri mahalleyi terk edene kadar eylem yaptı Yakupabdal Mahallesi halkı, Çankaya Belediyesi tarafından 17 eve gönderilen yıkım tebligatının ardından bugün yıkım ekiplerinin geleceği haberi üzerine mahallelerine barikat kurdu. Günlerdir Mamak Barınma Hakkı Bürosu temsilcileriyle görüşen, toplantılar yapan mahalle sakinleri, büronun çağrısıyla sabah saat 05:30’dan itibaren Kuruçay Mevkii çevreyolu girişinde bir araya geldi.

Mahalle halkı yol üzerinde ateş yakarak, arabaların geçişine izin vermeyerek, mahalleye giriş ve çıkışları tamamen durdurdu. Yol kapalı olduğu için işine gidemeyen mahalleli otobüs ve dolmuşlardan inerek eyleme katıldı. Yolun kapalı olması ve araçların trafikte sıkışması üzerine Jandarma ekipleri ve mahalleli arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Saat 08.30’da yıkım ekipleri mahalle girişine gelerek mahalle temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Mahalle temsilcileri, “yıllardır burada oturduklarını ve yıllardır vergi ödediklerini, şimdi de belediyenin evlerini kaçak yapı diyerek yıkmak istediğini” belirterek, ‘yıkımlara izin vermeyeceklerini’ söyleler. Belediye yetkilileri hem ASKİ ve TEDAŞ yetkililerinin gelmemesi hem de mahalle sakinlerinin kurdukları barikat sonucu yıkımı gerçekleştiremediler ve mahalleden ayrıldılar. Belediye yetkililerinin tamamen gittiklerinden emin olana kadar yoldan ayrılmayan mahalle halkı yoğun yağmura rağmen yoldan ayrılmayarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yakupabdal Mahallesi temsilcisi Doğan Elmalı tarafından yapılan basın açıklamasında, evlerine imar izni verilmesini, yolların asfaltlanmasını, sokakların aydınlatılmasını, kanalizasyon sisteminin kurulmasını talep ettikleri dile getirildi. Elmalı, yaptığı açıklamada “Büyükşehir Belediyesi’nin geçen sene yıkıma gelip yıkımı gerçekleştirememesi sonucu, Büyükşehir Belediyesi yetkiyi Çankaya Belediyesi’ne devretti. Bununla da yetinmeyen Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi’ni savcılığa şikayet edip yıkımları gerçekleştirmek için uğraştı. Belediye yetkilileri sorumluluklarını yerine getirip 1/5000’lik- 1/1000’lik imar planlarını yapsalardı mahallemizdeki sorunlar çözülecektir. Ancak Belediye yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmek bir yana dursun, evlerimizin, geleceğimizin, umutlarımızın üzerinden çirkin rant hesapları yapmaktadır.” dedi.

Basın açıklamasının sonunda Yakupabdal Mahallesi’nin talepleri de sıralandı. Mahalle halkının talepleri şöyle:
1.Yıkım değil imar istiyoruz!
2.Bu çağda Ankara’da fosseptik çukur kullanıyoruz. Mahallemizin alt yapı sorunlarının çözülmesini istiyoruz.
3.Toprak yol değil asfalt yol istiyoruz.
4.Yeterli ve düzenli ulaşım hizmeti istiyoruz.
5.Bölgede okul ve derslik sayısı yetersiz olduğundan çocuklarımız kalabalık sınıflarda eğitim görmektedir. Okullarımızın sayısının arttırılmasını istiyoruz
6.Mahallemizin yakınında bulunan taş ocaklarının yarattığı tozlar insanların sağlığını ciddi biçimde etkilediği için gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.
7.Sokakların aydınlatılması ve numaralandırılmasını istiyoruz.

Sık sık “Barınma hakkımız söke söke alırız”, ‘İşgalci değil hak sahibiyiz’, ‘İmar bizim hakkımız söke söke alırız’,”Yıkımlara karşı omuz omuza”, “Belediye şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganlarının atıldığı dört saat süren eylem taleplerin açıklanmasının ardından sona erdi. Yakupabdal Mahallesi halkı eylem sona ererken, sorun tamamen çözülene ve belediyeye taleplerini kabul ettirene kadar bir arada olacaklarının sözünü verdiler.

Sendika.Org – Ankara

Yıkımı engellemek için lastik yaktılar

Çankaya’nın Yakupabdal Mahallesi’ne sabahın erken saatlerinde gelen yıkım ekibini engellemek için vatandaşlar lastik yakıp, barikatlar kurarak direniş gösterdi. Ekipler, yıkımı gerçekleştirmedi. 

ÇANKAYA’ya bağlı Yakupabdal Mahallesi’nde sabahın erken saatlerinden itibaren yıkım girişimi ve direniş etkisini gösterdi. Mahalle halkı, yıkım ekiplerini engellemek için kurdukları barikatlarda bekledi. Ekipler ise yıkım gerçekleşmeden mahalleden ayrıldı

Yakupabdal Mahallesi halkı, Çankaya Belediyesi tarafından 28 eve gönderilen tebligatın ardından yıkım ekiplerinin geleceği haberi üzerine sabahın ilk saatlerinde Yakupabdal Kuruçay çevreyolu girişinde barikat kurdu.

Direniş 4 saat sürdü

Yaklaşık 2 bin kadar mahalle sakini, yıkımı protosto etmek için uzun süre lastik yakarak yıkım ekini mahalleye sokmadı. Sık sık ‘Barınma hakkımız, söke söke alırız’, ‘İşgalci değil hak sahibiyiz’, ‘İmar bizim hakkımız, söke söke alırız’, ‘Yıkımlara karşı omuz omuza’, ‘Belediye şaşırma, sabrımızı taşırma’ sloganları attı. Yaklaşık 4 saat süren direniş eyleminde mahalle halkı yol üzerinde ateş yakıp, araçların geçişine izin vermezken, giriş ve çıkışları tamamen durdurdu.

Başkan Gökçek söz vermişti

GELİŞMELERİ değerlendiren Yakupabdal Mahallesi Muhtarı Satılmış Kıvrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 29 Mart yerel seçimlerinden önce mahalelerinde yaptığı konuşmada, tekrar seçilmesi durumunda 5000’lik imar planı çıkaracağını vaat ettiğini belirtti. Kıvrak, “Bu planın çıkarılmaması sonucu mahallemizde 2 bine yakın imarsız konut ve işyeri yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu sorun ise Büyükşehir ile Çankaya Belediyesi arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor” dedi.

Jandarma müdahale etti

YOLUN kapalı olması ve araçların trafikte sıkışması üzerine Jandarma ekipleri ve mahalleli arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Saat 08.30’da yıkım ekipleri mahalle girişine gelerek mahalle temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Mahalle temsilcileri, “Yıllardır burada oturup, vergi ödediklerini, şimdi de belediyenin evlerini kaçak yapı diyerek yıkmak istediğini” belirterek, buna izin vermeyeceklerini, ellerinde mahkemenin verdiği yıkımı durdurma kararı olduğunu söylediler. Belediye yetkilileri ise ASKİ ve TEDAŞ yetkililerinin gelmemesi, ayrıca kurulan barikat sonucu yıkımı gerçekleştimeden mahalleden ayrıldı.

Bir Cevap Yazın